Dodelijk zwijgen

door lievendebrouwere

20140208-235826.jpg

Isa Shakhmarly, hoofd van de Azerbeidzjaanse organisatie ‘Vrij LGBT’ (Lesbian-Gay-Bisexual-Transgender) pleegde op 22 januari laatstleden zelfmoord. Hij hing zich op aan een regenboogvlag in zijn appartement in Bakoe. Hij was twintig jaar. In een achtergelaten briefje legde hij uit dat hij de houding van de maatschappij in zijn land niet meer aankon. “Deze wereld is niet in staat mijn kleuren te bevatten”, schreef hij.

Sinds 2000 is homoseksualiteit niet meer strafbaar in Azerbeidzjan en gelijke berechting van iedereen staat in de grondwet. De bevolking is echter niet gediend van openbaar vertoon van relaties van mensen van hetzelfde geslacht.

“We worden niet geaccepteerd door de maatschappij”, zegt Javid Nabiyev, een vriend van Shakhmarly, “niet door ouders, familieleden, buren, klasgenoten, enzovoorts. Sommige mensen vermijden ons, anderen zijn openlijk intolerant.”

Het nieuws over de zelfmoord leidde overwegend tot sympathieke reacties, hoewel de stemming online een stuk agressiever was, vooral van de kant van mensen die hun moslimgeloof benadrukten. De begrafenis vond plaats in een conservatieve buitenwijk van Bakoe, waar sommige mensen stenen gooiden naar de aanwezigen uit protest tegen het begraven van een homo op hun begraafplaats. De begrafenis kon pas plaatsvinden nadat een lokale mullah had verklaard dat iemands verleden geen invloed mag hebben op zijn begrafenis.

Tot zover het bericht.

Als ik dit lees (en ik ga er even vanuit dat het waar is) dan kan ik me niet van de indruk ontdoen dat de 20-jarige Isa Shakhmarly niet alleen het slachtoffer is van de conservatieven in zijn land maar ook van de progressieven in het moderne Europa. Of is het toeval dat Isa zelfmoord pleegt uitgerekend op het moment dat bij de Europese progressieven luid protest klinkt tegen de homofobie in Rusland?
Zou het niet kunnen, vraag ik me af, dat Isa het hoofd op hol is gebracht door het zogenaamd ‘oorverdovende’ protest van Yves Desmet en consoorten, die met hun heilige verontwaardiging laten uitschijnen dat discriminatie van holebi’s in Europa niet meer kan? Want dit verontwaardigde protest gaat gepaard met een oorverdovend zwijgen over wat holebi’s in Europa te verduren hebben van moslims.
En laat Azerbeidzjan nu net een moslimland zijn …

Zo te horen, gaat het in Azerbeidzjan de goeie weg op: homosexualiteit is niet meer strafbaar en gelijke berechtiging staat in de wet. Alleen heeft de bevolking het nog moeilijk met openlijk homofiel vertoon.
Tja, dat was hier 50 jaar geleden ook nog zo. Dergelijke dingen hebben tijd nodig.
Maar Isa Shakhmarly kon niet wachten, hij wilde dat zijn ‘kleuren’ nu geaccepteerd werden. Zoals in het moderne Europa.

Zou hij geweten hebben dat de moslims in Europa minstens even hard zijn voor holebi’s als in Azerbeidzjan? Zou men hem dat verteld hebben? Of had hij geen idee, omdat Europese holebi’s het veel te druk hebben met protesteren tegen Poetin om aan mensen als Asa te vertellen dat het met moslims overál zuur kersen eten is?

20140209-004546.jpg