Moslims en christenen

door lievendebrouwere

Mgr. Monche, aartsbisschop van de Assyrisch-katholieke gemeenschap in Mosul, leeft in ballingschap in Erbil, net als zijn geloofsgenoten.
“Het begon net beter te gaan met onze gemeenschap. Na de val van Saddam hebben we moeilijke jaren gekend, veel mensen hebben Mosul verlaten in die tijd. Maar de opmars van IS is een catastrofe zoals we het ons nooit hadden kunnen voorstellen. Er zijn geen christenen in Mosul meer over. Iedereen is naar Koerdistan gevlucht, wie de mogelijkheid heeft verlaat het land.”

Mgr. Monche vat nog steeds niet wat er in die dagen is gebeurd.
“Het Iraaks leger nam meteen de benen, terwijl we dachten dat zij ons gingen verdedigen. Een maand later zagen we hetzelfde in Nineveh met de Koerden. Waarom het zo gelopen is weet ik niet. Nu vecht een internationale coalitie van ’s werelds machtigste landen tegen IS, maar veel verandert er niet.”

Erg veel hoop heeft mgr. Monche niet meer.
“Stel dat de Koerden of het Iraaks leger Mosul herovert, wat dan? Toen IS kwam werden ze verwelkomd door veel soennieten. Het zijn onze buren die onze huizen hebben geplunderd, nochtans waren er voorheen geen spanningen. Hoe kunnen we nog ooit met hen samenleven? Veel mensen willen dat we als christenen in Irak blijven, maar dit is geen leefbare situatie. Onze toekomst oogt bijzonder duister.”

Ook diaken Ibrahim gelooft niet meer in een toekomst in Irak.
“Er waren voorheen geen spanningen tussen Assyriërs en Arabieren in Batella. Toch is dit kunnen gebeuren. Als we al ooit terugkeren is het om onze eigendommen te verkopen. Ik wil niet meer samenleven met moslims, het vertrouwen is compleet weg. Trouwens, wat blijft er nog over om naar terug te keren? Van onze huizen rest niet meer dan de muren.
Vroeger leefden hier enkel christenen, daar is niets van over. De kerken en kloosters zijn verwoest, onze manuscripten verbrand… Onze geschiedenis is weggeveegd. Als we dan toch vanaf nul moeten herbeginnen, dan liever in Europa. Mijn broers en neven zijn al vertrokken.”

(Bron: DeWereldMorgen)

Advertenties