De vrolijke professor

door lievendebrouwere

  

Dit is Prof. Dr. Wouter Duyck, hoofd van de afdeling cognitieve psychologie aan de Universiteit van Gent. De man toont ons waarom de ziekte die onze intellectuelen aangetast heeft zo gevaarlijk is: hij ziet er namelijk zo … gezond uit. Dit is geen dorre professor die de meest wereldvreemde ideeën uitbroedt in zijn hoofd, nee dit is een levensgenieter, een man van de wereld, een gezellige kerel waarmee je een pint kunt gaan pakken en eens goed doorzakken. De onschuld zelve!

Maar wat schrijft deze vrolijke Hans in de krant? Hij reageert op het artikel waarin Ömer Baydur het racisme in het Vlaamse onderwijs aanklaagt. Beweert hij dat deze Turkse vader uit zijn nek kletst? Neemt hij het op voor zijn collega’s uit het onderwijs? Niets van dat alles. Nee, hij heeft een remedie gevonden voor het probleem van migrantenkinderen die geen Nederlands spreken of om een andere reden achterop raken: stuur ze vroeger naar school! 

‘Hoe vroeger men investeert, schrijft hij, hoe groter de opbrengst: investeringen in driejarigen zijn veel effectiever dan die in zesjarigen. Een paar uur per dag intensieve onderwijsopvolging levert verbluffende resultaten op: hogere intelligentiescores, minder bijzondere onderwijsnoden, meer hoger onderwijs, hogere salarissen en huisbezit. Voor de samenleving: minder uitkeringen en criminaliteit, meer belastinginkomsten. Nobelprijswinnaar James Heckman berekende dat elke euro gespendeerd aan een vierjarige tot 300 euro opbrengt wanneer die 65 wordt. Dat betekent een jaarlijks rendement van 7 à 10 procent!’

De vrolijke professor is dus eigenlijk een kille boekhouder. Hij berekent hoe kinderen het minst kosten en het meest opbrengen: door ze zo vlug mogelijk in handen van vadertje Staat te geven. Hoe vroeger kleuters naar school gaan, des te beter. Het ‘taalbad’ dat ze daar krijgen, doet de sociale ongelijkheid sterk verminderen en de opbrengst sterk vermeerderen. En natuurlijk kunnen gekleurde kindjes niet vroeg genoeg horen hoe slecht blanke kindjes wel zijn. Ook dat zal de kosten ongetwijfeld sterk terugdringen. Maar dat zegt de professor er natuurlijk niet bij. Dat denkt hij alleen maar. Of zelfs dat niet. Het spreekt immers vanzelf.