De omgekeerde wereld

door lievendebrouwere

  

Er is weer heibel in medialand. Dat moét ook, anders valt er helemaal niks meer te beleven. De opwinding betreft dit keer een tv-interview met Younnes Delefortrie, een jihadstrijder, een jongeman die in Syrië is gaan vechten en bijzonder enthousiast vertelt over zelfmoordaanslagen en onthoofdingen. Interviewer Bart Schols, zo luidt de ‘snoeiharde’ kritiek, had zijn gast veel harder moeten aanpakken in plaats van braaf naar zijn onzin te luisteren. Het interview werd meteen offline gehaald zodat niemand het nog kon bekijken. Tv-bazen verontschuldigden zich en wezen met een beschuldigende vinger naar Bart Schols. Dat wekte dan weer verontwaardiging bij diens collega’s want die moeten alsmaar meer besparen terwijl de bazen buiten schot blijven. Anderen riepen dat er gecensureerd werd en dat zoiets ontoelaatbaar is. Enzovoort, enzoverder. 

Wat is nu de moraal van het verhaal? Dat al die heibel de aandacht afleidt van de hoofdzaak. Het probleem is namelijk niet dat deze jihadstrijder op tv komt, daar zijn zeg mag doen en niet kritisch genoeg wordt aangepakt. Het probleem is dat hij niet in de gevangenis zit, maar vrij rondloopt zoals zijn collega’s. Je riskeert in dit land gevangenisstraf als je je broek afsteekt tijdens een voetbalmatch teneinde de supporters van de andere club te tonen wat je van hen denkt. Je riskeert ook het interventie-bataljon ‘de bottinekes’ op je dak te krijgen als je een ongelukkig grapje maakt op twitter. Maar als je naar Syrië trekt om daar gedurende een paar maanden aan terrorisme te gaan doen, mensen op te blazen, te onthoofden en te kruisigen, dan wordt je geen strobreed in de weg gelegd. Dát is het probleem, maar daar hoor je geen kat over miauwen.

De moraal van het verhaal is dat het land in rep en roer staat als iemand iets verkeerds zegt, maar dat het rustig verder slaapt als iemand iets verkeerds doet. Of nog: woorden worden als veel gevaarlijker beschouwd dan kogels, messen en bommen. Of nog: verschuif iets vijf centimeter en men reageert geschokt, zet het op zijn kop en niemand merkt het. 

Advertenties