Haat haten

door lievendebrouwere

  

In Antwerpen werd zondagmiddag een ‘stille wake’ gehouden onder het motto Samen tegen de Haat, ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Parijs en Beiroet. Je moest wel heel erg tegen de haat zijn om met zo’n hondeweer – je zou er nog geen terrorist door jagen – op de Groenplaats te staan kleumen. Maar ja, als de liefde brandt dan blijft het hart warm. En wie tegen de haat is, moet toch wel een hart vol liefde hebben. Of niet soms? Wel, dat is de vraag. Als je ergens heel erg tegen bent, dan hou je toch niet van datgene waar je tegen bent? Als je tegen de haat bent, dan heb je de haat niet lief, dan haat je de haat, en dan is er geen liefde in je hart. Logisch, toch? Maar waarom zou je op straat komen tegen de haat als je op datzelfde moment aan het haten bent? Dat is als een roker die betoogt tegen roken, of een verslaafde die manifesteert tegen drugs, of een islamofoob die tekeer gaat tegen islamofobie. Tegen dergelijke mensen zeg je toch: waarom loop je hier te betogen? Doe er liever iets aan! Stop met haten!

Haat is haat, waartegen het ook gericht is. Het wordt geen liefde als het zich tegen zichzelf keert. Het vernietigt dan alleen zichzelf, en vernietigde haat is nog altijd geen liefde. Mensen die onder Scorpio geboren zijn, staan bekend als haatdragend. Ze kunnen zo intens haten dat de haat zich tegen henzelf keert. Ze haten zichzelf dan dood zoals een schorpioen zichzelf doodsteekt wanneer je hem vangt en met een lichtbron nadert. Zo’n dode Schorpioen houdt dan wel op met haten, maar hij begint niet lief te hebben. Hij verandert niet in een adelaar, hij blijft gewoon een dode Schorpioen en dat is nog minder dan een haatdragende Schorpioen, want die leeft tenminste. Nee, haat brengt nooit liefde voort, alleen maar meer haat, en uiteindelijk de dood. Daarom was die wake in Antwerpen ook een – letterlijk en figuurlijk – doodse bedoening. Allemaal haters die de haat haatten, allemaal Scorpio’s met hun angel op zichzelf gericht. 

Toen ik dat zag, had ik zoiets van: wel, waarop wachten jullie? Stéék dan verdorie! Sta daar niet te doen alsof, Scorpio’s van m’n voeten! Jezus, wat een troosteloos allegaartje daar op de Groenplaats van Antwerpen! Met hun stickers van Samen tegen de Haat, of hun badges van Hart boven Hard, of hun bloem in de hand. Ze vormden een treffend beeld van de moderne mens, want die is heel erg tegen de haat, en (zonder dat hij het beseft) dus ook heel erg tegen zichzelf. Maar dat durft hij niet toegeven, hij bezit niet de consequentheid van de haatdragende Schorpioen die zichzelf vernietigt. Nee, hij blijft daar maar wat halfslachtig staan roepen tegen de haat, maar niet te hard want dan zou duidelijk worden dat hij … aan het haten is. Dus speelt hij er een beetje gitaar bij, steekt een bloem op zijn hoed en doet lief tegen moslims, niet omdat hij zo liefdevol is, maar om te verbergen dat hij haat. Vroeger noemde men dat slag volk kwezels. Nu noemt men ze links, progessief, verdedigers van de mensenrechten, strijders tegen het kwaad. Wat een schijnheiligheid! Je zou er voor minder een bom tussen gooien …

 

 

Advertenties