Stoute jongens

door lievendebrouwere

  

Zoals te voorspellen was, is ‘alle boeren zijn homo’s’ een hit geworden op de Vlaamse voetbalvelden. En daar gaat de Jupiler Pro League (!) hard tegen optreden. Tijdens de play offs zal het volgende systeem in voege treden: in geval van ongepaste spreekkoren zal de stadionomroeper de supporters aanmanen om ermee te stoppen. Heeft dat geen effect dan zal de wedstrijd worden stilgelegd. En blijven de supporters volharden in de boosheid, dan wordt de wedstrijd gewoon afgelast. Kwamen de ‘gezangen’ uit één kamp dan verliest die ploeg de match, kwamen ze uit twee kampen dan verliezen beide ploegen de match en krijgt niemand punten. 

Er is dus een regelrechte strijd losgebarsten tussen de supporters en de Jupiler Pro League. Benieuwd wie die gaat winnen. Alleszins het voetbal niet. Supporters krijgen nu immers de macht om voetbalwedstrijden rechtstreeks te beïnvloeden. Ze hoeven zich alleen te vermommen als supporters van de tegenpartij en luid ‘alle boeren zijn homo’s’ te roepen. Op die manier kunnen ze een ploeg die 3 – 0 achter staat alsnog de wedstrijd doen winnen. Of zouden ze zover niet durven gaan? Dat is een beetje dezelfde vraag als: hoever durven de bobo’s van de Pro League gaan met hun belachelijke maatregelen? Wat bezielt die mensen trouwens? Het voorval met Benito Raman heeft aangetoond hoe groot de invloed van een voetballer is, beweert CEO Pierre Francois. Maar dat is natuurlijk onzin. Het is niet Benito Raman die ervoor gezorgd heeft dat ‘alle boeren zijn homo’s’ momenteel zo populair is. Dat hebben de journalisten gedaan die van een mug een olifant hebben gemaakt. 

Je zou denken dat verstandige mensen dat inzien. En toch maken ze groot misbaar. Ze gaan nu zelfs sancties opleggen, hoewel ze weten dat het geen – of een averechts – effect zal hebben. Zijn die verstandige mensen dan zo dom of … weten ze juist heel goed wat ze doen? Ik denk dat het allebei is. De ‘verantwoordelijken’ zijn er echt van overtuigd dat ze de barbaarse supporters (en voetballers) moeten beschaven. Tegelijk doen ze er alles aan om de barbaarsheid aan te wakkeren. Want dat is wat gebeurt als je vrije mensen aan banden wilt leggen: ze verzetten zich, ze laten zich niet temmen. Hoe meer ze aan banden worden gelegd des te ‘wilder’ gaan ze zich gedragen. Voetbalsupporters zingen dezer dagen niet massaal van ‘alle boeren zijn homo’s’ omdat het in hun (dierlijke) aard ligt, maar omdat ze als kleine kinderen behandeld worden die geen verschil zien tussen spel en werkelijkheid. Daarin ligt volgens mij trouwens ook de oorsprong van het scheldwoord ‘homo’. Dat is geen uiting van gevaarlijke homofobie, maar een verzet tegen het betuttelende en agressieve gedrag van homo-organisaties en intelligentsia in het algemeen. 

Degenen die een eind willen maken aan de ‘homofobe’ spreekkoren zijn ook degenen die ze in het leven hebben geroepen en ze steeds luider doen weerklinken. Ik ga ervan uit dat ze zich niet bewust zijn van hun tegenstrijdige gedrag. Nochtans is het echt niet zo moeilijk om dit mechanisme, deze vicieuze cirkel in te zien. Althans niet wanneer men de zaken met de nodige distantie kan benaderen. En waarschijnlijk ligt dáár het probleem: beide tegengestelde motieven – het beschavende en het wildmakende – zijn vandaag zo sterk dat ze de mens als het ware meezuigen en hem beletten afstand te nemen van zichzelf. Lucifer maakt de moderne mens buitengewoon idealistisch en overgevoelig voor onvolmaaktheden, Ahriman maakt hem buitengewoon materialistisch en ongevoelig voor idealen, en beide jutten elkaar op. Maar Ahriman is de sterkste van de twee en met de hulp van Lucifer bindt hij de mens steeds sterker aan de materie, waardoor hij steeds meer een gespleten wezen wordt dat steeds minder in staat is om zijn gespleten aard onder ogen te zien. 

Ik maak mij sterk dat voetbalsupporters daar beter toe in staat zijn dan voetbalofficials, want voor hen is voetbal nog altijd in de eerste plaats een spel. Tijdens de week leven ze in de werkelijkheid, en in het weekend duiken ze onder in de fictieve wereld van het voetbal. Daar ‘spelen’ ze alsof ze de supporters van de tegenpartij te lijf willen gaan, alsof ze voetballers een kopje kleiner willen maken, alsof ze alle boeren homo’s vinden. Maar ze menen het niet echt. Ofschoon ze dat spel met evenveel inzet en overgave spelen als de voetballers zelf, blijven ze zich altijd bewust van het onderscheid tussen spel en werkelijkheid. Dat onderscheid is er niet meer bij de voetbalofficials. Voor hen is het allemaal bloedige ernst. Het spelelement is verdwenen. Zij kunnen geen afstand nemen en eens goed lachen met ‘alle boeren zijn homo’s’. Anders zouden ze die spreekkoren niet zo ongelooflijk dom aanpakken. Of moet ik zeggen: ongelooflijk intelligent? Want van het standpunt van Ahriman bekeken zijn de nieuwste maatregelen van de Jupiler Pro Ligue natuurlijk de beste manier om de zaken te doen escaleren.