De Aldileider

door lievendebrouwere

  

Pietje Prik was aan een hartaanval gestorven als hij had gezien in wat voor lompen de leider van de Europese Aldifractie van katoen staat te geven. Die kostuums van Verhofstadt zijn altijd twee maten te groot, net als zijn speeches. Hoe komt dat toch? Ziet mevrouw Verhofstadt dat niet? Een stem van een nachtegaal, goed en wel, maar een blik van een slechtvalk zou meer van pas komen.

Vroeger, toen hij nog premier was, liet Verhofstadt zijn pakken op maat maken in een kleine speciaalzaak in het Verre Oosten, bekend om haar naaikelder waar zeshonderd min-8-jarigen driftig aan de slag waren. Af en toe viel er een van uitputting dood, die werd dan de volgende morgen met de vuilniskar mee gegeven naar een vilbeluik in de stadsrand. Dat atelier leverde schitterend werk af, net zoals de leerlooierij waar de zweep van de opzichter was gekocht. Als Verhofstadt er op officiële missie was, bestelde hij ineens vijftien nieuwe pakken, liet die ophalen door een medewerker, of door de voorzitter van de brexit-werkgroep in de EU, en de rekening kregen ze een week later op het consulaat.

Om een evidente reden reist de Aldileider tegenwoordig niet meer verder oostwaarts dan Kiev, en koopt hij zijn uitrusting noodgedwongen in een confectiezaak in Gent. En daar moet iets mis zijn met de lintmeter waarmee ze zijn maten meten, mogelijk is die niet volgens het decimaal talstelsel ingedeeld, waardoor ’s Joenks vestons spannen rond zijn goedgevulde pens, maar breeduit rond zijn iele schouders hangen te wapperen en te flapperen, mee zwierend en zwaaiend met alle woeste gebaren die hun drager tijdens zijn toespraken produceert. Met als gevolg dat het beeld van de vogelverschrikker niet alleen door zijn gespleten gebit en zijn geverfde haren wordt opgeroepen.

Eén voordeel heeft zo een te breed bemeten kostuum: er is ruimte genoeg om allerlei tegengestelde gedachten en meningen in te laten rondvliegen, zoals over het nut van burgerreferenda en de Schotse onafhankelijkheid. En over Geert Versnick.

(Koen Meulenaere)

 

Advertenties