Lijkenpikkers

door lievendebrouwere

  

Heel politiek-correct Vlaanderen staat op zijn kop en de modale Vlaming wordt weer als ‘racist’ verketterd, omdat er op facebook en twitter een aantal schampere commentaren circuleren die zich vrolijk maken over het ongeval van een 15-jarige jongen in Marokko. De zure regen situeert zich vooral rond de Vlaamse Verdedigingsliga, een privé-hobby van een zekere Gunther Vleminx, die beweert enkel vraagtekens te plaatsen bij het ‘Vlaming zijn’ van de jonge Genkenaar Ramzi Mohammad.

Ach, niets is vandaag zo gemakkelijk als een facebookpagina openen, en eerlijk: de frustratie rond de terreuraanslagen zit zo hoog dat zo’n pagina of blog bijna een therapeutische waarde heeft. Of denkt men nu echt dat de golf van moslimterreur bij Jan Modaal geen gerommel in de onderbuik oproept? De ene brandt kaarsjes en houdt stille optochten, de andere vloekt en laat zich verbaal eens gaan. Elk zijn manier van omgaan met ‘hét probleem’, in afwachting dat de dames en heren eruit raken hoe ze het denken aan te pakken. En wat is te verkiezen: “ranzige”’ kroegpraat en dito humor op facebook, of echte opstootjes van geweld? En zou dit verhaal veel om het lijf hebben zonder de exposure vanwege een handvol overgemotiveerde opiniemakers?

De echte lijkenpikkers zitten dan ook aan de overkant. Een hoop politici die nog niet op vakantie zijn vertrokken, piekert zich al weken suf over de vraag hoe ze alsnog de komkommertijd kunnen gebruiken om het nieuws te halen. Zeker nu de N-VA weer listig ballon na ballon oplaat rond het terreurthema, groeit de nervositeit, bijzonder aan de linkerkant. En kijk: het racisme steekt in Vlaanderen weer de kop op. Dank u, Vlaamse Verdedigingsliga voor de voorzet.

De morele verontwaardiging en het begeleidende taalgebruik van Geert Bourgeois (“weerzinwekkend”), John Crombez (“misselijkmakend”), Sven Gatz (“ziekelijk”), Yamila Idrissi (“zum kotzen”), verraden enig retorisch opportunisme, om niet te zeggen een onderdrukte blijdschap omwille van deze malloten die het woord racisme weer nieuw leven inblazen. Vergeet ook het links-progressieve middenveld niet, ietwat uit het lood geslagen door het moslimterrorisme. Unia (het vroegere CGKR) kan weer vrolijk naar de rechtbank, en het op apegapen liggende Kifikif heeft weer een pispaal.

Gisteren mocht Youssef Kobo (de man die het allemaal uitbracht), medeoprichter van Movement X en heden knuffelallochtoon bij de CD&V, in primetime op het VRT-nieuws nog eens alle “weerzinwekkende” facebookberichtjes overlopen en van commentaar voorzien. Dus ja: deze zomerse opflakkering van Vlaams racisme komt sommigen bijzonder goed uit. Als de ouders van Ramzi Mohammad terugkeren naar België zullen ze vaststellen van in een mediastorm terecht gekomen te zijn, niét door Gunther Vleminx en zijn volgers, maar door de profileringsdrang van Youssef Kobo, zijn politieke confraters én uiteraard de sensatiedrang van de papieren en audiovisuele media.

(Johan Sanctorum)

Advertenties