Het einde van de wereld

door lievendebrouwere

  

Het einde van de wereld en hoe het te voorkomen. Zo stond het vandaag in de krant. Het artikel begon als volgt: ‘Stel: een gigantische asteroïde stevent af op de Aarde. Kunnen we dan een Armageddon vermijden? Heel wat wetenschappers zijn ervan overtuigd dat we dat ooit inderdaad zullen kunnen. Maar dan moeten we daar nu wel geld voor vrijmaken, waarschuwen ze.’ Hoe het verder ging weet ik niet, want het was een artikel voor betalende lezers en er zal meer dan één asteroïde op de aarde moeten afkomen voor ik geld uitgeef aan kranten. Ik hoéfde ook niet meer te lezen, ik wist genoeg. Vooral dat laatste zinnetje was verhelderend: er moet geld vrijgemaakt worden. 

Het spreekt vanzelf dat er geen geld moet vrijgemaakt worden omdat wetenschappers ontdekt hebben dat de aarde bedreigd wordt door asteroïden. Het is omgekeerd: wetenschappers zijn tot de ontdekking gekomen dat de aarde vanuit de ruimte bedreigd wordt omdat er geld moet vrijgemaakt worden. En waarom moet dat geld vrijgemaakt worden? Dumme Frage! Opdat het in de portemonnee van bepaalde mensen zou kunnen verdwijnen natuurlijk. Dat begrijpt het kleinste kind. Alhoewel. Er is vandaag niet zozeer verstand dan wel moed nodig om nog iets te begrijpen. 

Mensen worden tegenwoordig aan de lopende band angst aangejaagd, en angstige mensen zijn agressieve mensen, het zijn mensen waar niet meer mee te praten valt. Als ze bang zijn dat er asteroïden op de aarde afkomen, dan kun je niet meer tegen hen zeggen dat de aarde al miljoenen jaren bedreigd wordt door asteroïden en dat ze desondanks nog altijd bestaat. Nee, ze worden dan kwaad en roepen: Er Moet Iets Aan Gedaan Worden! Precies wat de eigenaars van de grote portemonnees willen. Daarom betalen ze trouwens de wetenschappers en de journalisten: niet om achter de waarheid te komen, maar om de mensen angst aan te jagen.

Daarom kreeg ik vandaag ook een tijdelijk aanbod van een ‘kwaliteitskrant’. De verhelderende slogan luidde: Inzicht komt niét met de jaren. Het komt binnenkort met De Standaard. Ze bedoelden: als u geen geld vrijmaakt voor onze krant dan blijft u even dom als u nu bent, en denk maar niet dat het beter wordt! Soms vraag ik me af wat de gemiddelde leeftijd is van de journalisten bij De Standaard. Voor een bijlage over het werk van Wim Delvoye hadden ze ooit als slogan bedacht: U schijt toch ook? Kunst die blijft plakken! Nee, het zijn heus geen asteroïden waardoor de aarde bedreigd wordt …